onsdag 5. juni 2013

Sjur Gabriel - Amalie Skram

Denne boken handler om ekteparet Sjur Gabriel og Oline. Sammen har Oline og Sjur Gabriel fem barn. Sjur Gabriel og Oline er bønder og fiskere, og de jobber svært hardt for å få familieøkonomien til å gå rundt. Sammen lever Sjur Gabriel og Oline et hardt liv, med mange skuffelser og dårlig hell. Situasjonen blir ikke bedre av at Oline har et sterkt alkoholproblem, og for å straffe sin kone tyr Sjur Gabriel til vold. Plutselig blir Oline gravid, og hun føder senere sønnen Gabriel. Dette gir Sjur Gabriel håp, og han forbedrer seg som person. 

Så blir konen Oline syk. Sjur Gabriel må benytte sparepengene sine for å holde familien sammen. Gabriel er fortsatt drivkraften til Sjur Gabriel. Ulykken blir derimot komplett, når unge Gabriel dør av sykdom. Sjur Gabriel blir fullstendig knust, og han tyr til flaska, som sin kone Oline. Sjur Gabriel ser på dette som en straff fra Gud. Han har nemlig en hemlighet. Han har nedgravet et barn han fikk utenfor ekteskapet i sin ungdom. Sjur Gabriel tror derfor at Gud har forbannet ham.

Temaer i boken er kjærlighet, familie, vold i familien, kampen for tilværelsen, det harde liv som bonde, sorg og savn, "forbannede" gener, klassekamp, skjebne.

1 kommentar:

  1. Fint sammendrag og du tar opp flere av temaene i historien. Kampen for tilværelsen, skjebne, klassekamp og "forbannede" gener er hovedingredienser i mye litteratur fra den naturalistiske epoken. Den skildres til tider et hardt og rått samfunn der man ikke er i stand til å forbedre sine livskår. Vi ser at Sjur Gabriel til slutt gir opp etter et liv i motgang.

    SvarSlett