onsdag 5. juni 2013

Gift - Alexander Kielland

Boken skildrer, i begynnelsen, en skolegutt ved navnet Marius. Marius møter hard motgang på skolen, og dette ender ikke veldig godt. Marius hadde en kamerat på skolen, ved navnet Abraham. Abraham er en gutt med gnist. Han har sympati, er omtenksom og klok, og det er Abraham og hans foreldre, Carsten og Wenche Løvdahl, boken egentlig handler om. Ekteskapet mellom Carsten og Wenche er dødt, og har ingen gnist. Dette gjør at Wenche forelsker seg i Michael. Når Carsten får greie på dette, oppstår det en kamp om sønnen Abraham. Hvem skal ha foreldreretten? Med bakgrunn i Wenches utroskap, får Carsten foreldreretten, og Wenche tar sitt eget liv med gift.

Temaer i som står sterkt i boken er: "hvordan skolesystemet og religion ødelegger barn.", "undertrykkelse og manipulering av kvinner."

Bokens tittel er interessant. Gift kan være en refferanse til ekteskapet mellom Wenche og Carsten, gift som i forskjellige faktorer som ødelegger skoleelever i skolen sakte men sikkert, og det faktum at Wenche tar sitt eget liv med nettopp gift.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar