torsdag 6. juni 2013

Mellomspråk

Mellomspråk er et begrep som brukes i sammenheng med språkkunnskapene til en elev under opplæring i norsk. Altså, mellomspråk er det språket en elev er i besittelse av, når eleven er i ferd med å lære seg norsk på lik linje med en innfødt nordmann.

Språket går altså fra morsmål til mellomspråk, og fra mellomspråk til målspråk. Målspråk er altså språket som er likt det en etnisk norsk person ville brukt.

For å oppnå best mulig progresjon fra mellomspråk, må veiledning fra lærer til. Dette er en tidkrevende prosess. For å veilede en elev, må vi undersøke hvilket system mellomspråket har. Er det feil som gjentar seg? Hvilke type feil gjentar seg?

Ofte viser det seg at elever skriver og snakker med bakgrunn i sitt eget morsmål. Gramatikkregler og skrivemåter blir derfor overført til norsk fra et annet språk, og dette blir galt. Til gjengjeld skaper dette et system vi kan veilede elevene rundt.

1 kommentar:

  1. Du har fått frem deler av prosessen rundt mellomspråkfasen, og hvordan elevens bakgrunn og forutsetninger påvirker språkutviklingen. Om du ønsker et godt eksempel på hvordan mellomspråket fungerer i elevens hverdag, så anbefaler jeg å besøke bloggen min ^^

    SvarSlett